donderdag 31 januari 2013

Onderzoeksjournalistiek loont!


NRC hoofdredacteur hoopt op meer onderzoeksjournalistiek.

Gisterenavond heeft Peter Vandermeersch in De Wereld Draait Door gepleit voor meer onderzoeksjournalistiek. Dat deed hij naar aanleiding van het gespreksonderwerp waarvoor hij was gevraagd ‘Het einde van de krant’. 

In de hoop dat de krant internet overleeft stelt hij dat meer onderzoeksjournalistiek de redding van de papieren kranten kan betekenen.

Dan maar even het sprongetje naar de onderzoeksjournalistiek van de New York Times. 

Vier maanden lang hebben Chinezen de IT-systemen van de New York Times geïnfiltreerd. Dit gebeurde naar aanleiding van een achtergrondartikel over de zelfverrijking van de familie van de Chinese leider Wen Jiabao. 

De Chinezen waren op zoek naar sporen van informanten. Webwereld heeft hier al over bericht.

Er is gebruik gemaakt van 45 verschillende soorten ‘op maat gemaakte’ malware. Daarvan werd er slechts één ontdekt en tegengehouden door de endpoint security oplossing die de New York Times in gebruik had. De krant geeft Symantec de schuld van de hack. En andersom!

Helaas wordt weer eens bewezen dat geavanceerde aanvalsmethoden ingezet worden om gericht informatie naar boven te halen. De Chinezen konden de New York Times 4 maanden lang platleggen. Dat was niet de opzet.

Die antivirus oplossing die jij hebt draaien in je netwerk, en die werkt aan de hand van statische signatures, is niet toereikend. Het is een minimum vereiste!

Wat kun je nog méér doen?

Certificering voor ISO 27001 is een stap in de goede richting. Echter mijn ervaring is dat er bij  gecertificeerde organisaties net zo goed kruiwagens vol vertrouwelijke informatie het pand via de achterdeur verlaten.

De huidige IT-security infrastructuren blijken toch ontoereikend te zijn voor de hedendaagse aanvallen. De kloof tussen bekende software en onbekende kwaadaardige software groeit gestaag. De kans dat je als securityorganisatie die ontwikkeling bijhoudt is nihil.

Als securityorganisatie beschik je nu over te weinig budget, kennis, ervaring, middelen en specialisten. Je kunt er maar beter van uitgaan dat je al gehackt bent. Je staat op achterstand.

Twee tips kan ik je geven:
  1. Adopteer een best practices framework met cyber security controls. Bijvoorbeeld dat van SANS
  2. Werk samen met een professionele security provider. Krijg vat op je operationele security management. Contracteer de juiste kennis, ervaring en middelen.

Mocht je verder willen kijken dan je neus lang is, dan raad ik je aan om niet te veel onderzoeksjournalistiek in China uit te voeren.

Voor Peter Vandermeersch van het NRC hoop ik dat onderzoeksjournalistiek het ei van Columbus is voor de kranten. Daarnaast zou ik het op prijs stellen als hij me even belt voor een goed gesprek over operational security management.


Blijf alert, de cybercriminelen zitten al op je netwerk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten