vrijdag 1 maart 2013

Heilige huisjes en bruggenbouwen

28 februari gaat de geschiedenis in als de dag waarop de paus aftrad. De laatste paus die dat deed was paus Celestinus V in 1294. De vraag is wanneer een volgende paus zijn functie neerlegt? Wellicht weer over 700 jaar. Gisteren was dus een dag van betekenis voor een heilig huis als de kerk!








Deze week is het laatste heilige huis voor de VVD gesneuveld. De 3% limiet voor het begrotingstekort is door de VVD losgelaten voor 2013. Maar, in 2014 moet er weer strak aan voldaan worden!

In het laatste geval zagen we Minister van Financiën Dijsselbloem een trektocht maken langs de fracties van de oppositie. Dit zagen we in 2012 ook al gebeuren door de toenmalige Minister van Financiën, de Jager. Als ware bruggenbouwers zijn zij klinkende akkoorden in elkaar gaan smeden. Lenteakkoord was het in 2012, nu spreken ze over Oranjeakkoord.

In het geval van de nieuwe paus hoopt een groot deel van de westerse wereld op een paus die als bruggenbouwer optreedt. Een leeglopende kerk, mede als gevolg van het optreden van de net afgetreden paus , snakt naar een paus die de hand reikt naar de nieuwe generatie. Hij moet generaties en continenten verbinden.

Als we kijken naar ons vakgebied zien we dat security managers ook bruggenbouwers moeten zijn. Niet de Security Manager is verantwoordelijk voor security, maar het is een organisatiebrede verantwoordelijkheid. De Security Manager moet belangen bij elkaar brengen en bruggen bouwen tussen afdelingen. Daarvoor moet hij over verschillende expertises beschikken. Hij moet specialist zijn op het vlak van HR, communicatie, wet- & regelgeving, techniek, bedrijfsstrategie, …

Deze week heeft het PVIB tijdens de bijeenkomst ‘Securitypatronen’ het gedachtengoed over gestructureerd bouwen van securityinfrastructuren gepresenteerd. Vier leden van een uitgebreide community rondom securitypatronen gaven uitleg over de goed gedocumenteerde materie (Renato Kuiper, Jaap van der Veen, Onno Massar en Rinus Braak). Een mooie prestatie!

Wat lost een securitypatroon op?

Dit werd verduidelijkt door het voorbeeld van een te bouwen brug. Een lange stalen balk buigt door en geeft onvoldoende steun voor een stevige brug. Daarom moet die balk verstevigd worden. Daarvoor is een driehoek een prima constructie. In de onderstaande plaat is dit weergegeven.




De driehoek is een standaard oplossing voor het specifieke probleem van doorbuiging van lange constructies zoals een stalen balk.

Gisterenavond waren de genoemde heren bescheiden in hun uitingen. Graag wilden ze nog meer kunnen presenteren, maar daarvoor deden ze een beroep op de aanwezige PVIB-leden. Het heeft hun veel vrije tijd gekost en er moest na drie jaar echt iets op papier komen, vonden zij zelf.

Het document bevat meer dan 30 beschouwingsmodellen en thema’s die verdeeld zijn in een aantal categorieën: koppelvlakken, identity management, encryptie en logging/monitoring/continuïteit. Het voert te ver om de patronen inhoudelijk de revue te laten passeren. Achterin het document staat een mooie verwijzing vanuit de verschillende ISO 27001/2 aandachtsgebieden naar de bijbehorende securitypatronen.

Als bekend is waar het document verkrijgbaar is zal ik dat laten weten. Je kunt zelf ook de PVIB-website in de gaten houden.  Er wordt trouwens ook een Masterclass georganiseerd op 14 maart. 

Voor mij ligt de waarde van de securitypatronen in de eenduidigheid. Architecten en security experts kunnen nu, aan de hand van iets wat lijkt op een cookbook, robuuste en logische security infrastructuren gaan vormgeven. De commerciant van ‘Wij-van WC-eend’ zal duidelijk moeten maken hoe zijn oplossing past in de beschreven security architectuur.

Met het document over securitypatronen is een mooie stap voorwaarts gezet als het gaat om eenduidig construeren van een technische security infrastructuur.  

Zit je zelf met de vraag hoe je die technische security infrastructuur goed aan elkaar moet knopen?  Houd dan de PVIB site of deze blog in de gaten. Succes met het oplossen van je security problemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten